Μας πήραν και μας σήκωσαν οι αεριοστρόβιλοι – Του Κωνσταντίνου Σύρμου

Μας πήραν και μας σήκωσαν οι αεριοστρόβιλοι – Του Κωνσταντίνου Σύρμου

Το εργοστάσιο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, είναι ένα ρυπογόνο τερατούργημα, που η προφορική δέσμευση του υπουργού Γ. Σταθάκη, με την οποία διαβεβαιώνει πως η τροπολογία για την εγκατάσταση επιπλέον αεριοστροβίλων, δεν αφορά το Ηράκλειο, δεν αρκεί για να μας σιωπήσει.

Το μείζον ζήτημα είναι το καθημερινό έγκλημα, που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια στην οικιστική-τουριστική περιοχή Αμμουδάρα-Λινοπεράματα, του Δήμου Μαλεβιζίου. Και επηρεάζει, πότε φανερά και πότε ύπουλα, την καθημερινότητα των δημοτών, ακόμη και στην ευρύτερη περιοχή.
Οι συνέπειες από την λειτουργία του εργοστασίου είναι ανυπολόγιστες, μιας και, η ζημιά που προκαλείται είναι πολυδιάστατη και έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της περιοχής. Γεγονός, που την έχει καταδικάσει οικονομικά και αναπτυξιακά. Ακόμη πιο σοβαρή επίπτωση, είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, που απειλεί την φύση και την υγεία των κατοίκων. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι ρύποι/καυσαέρια, που εκπέμπουν αυτού του είδους οι Ηλεκτρικοί Σταθμοί, προκαλούν σοβαρές ασθένειες στο αναπνευστικό αλλά και εμφάνιση καρκίνου.
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν βεβαίως τις δικές τους μεγάλες ευθύνες, όπως επίσης και οι ντόπιοι Κρήτες βουλευτές, που ξεσπαθώνουν τώρα (μαζί με τον Δήμαρχο) για τα προσωπικά τους μικροπολιτικά συμφέροντα ενόψει εκλογών. Οι δημότες όμως, γνωρίζουμε καλά, πως την κύρια ευθύνη την έχει η Δημοτική Αρχή του Μαλεβιζίου. Υπό το αδιάφορο λοιπόν και ληθαργικό βλέμμα του Δημάρχου και των λοιπών υπευθύνων, σε μία εκ των ομορφότερων περιοχών του Νομού, την Αμμουδάρα, λειτουργεί ένα βλαβερό εργοστάσιο, έκτασης 172 στρεμμάτων, που ξερνά μολυσμένο αέρα σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικημένες περιοχές.
Για να καταλάβουμε για τι ακριβώς πρόκειται, οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ), όπως δηλαδή και αυτός των Λινοπεραμάτων, τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα: λιγνίτη, άνθρακα, μαζούτ, φυσικό αέριο. Λειτουργούν μέσω μηχανών εσωτερικής καύσεως: ντίζελ και αεριοστρόβιλους. Όλα αυτά: 3,5 χλμ από την πόλη του Γαζίου, 6,5 χλμ από την παραθαλάσσια Αμμουδάρα, 6,5 χλμ από το χωρίο Ροδιά και τον διπλανό, παραθαλάσσιο οικισμό του Παλαιόκαστρου και 10 χλμ από το Ηράκλειο. Περιοχές, που συχνά πυκνά ο αθώος αέρας μας φέρνει την μυρωδιά του πετρελαίου και όχι μόνο. Καλά μας καρναβάλια και αναπνεύστε ελεύθερα…

*Κωνσταντίνος Σύρμος – Συγγραφέας – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το «Ενωμένο Μαλεβίζι». Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *