Ο «εκλογικός νόμος» της Κρήτης

Ο «εκλογικός νόμος» της Κρήτης

Αγαπητέ αναγνώστη,
Αγαπητέ συμπολίτη,

Θέλοντας να μοιραστώ μαζί σου, κάποιες βαθύτερες σκέψεις αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές και να σε προβληματίσω αναφορικά με τις επιλογές σου, καλούμε να σκαλίσω ένα θέμα καθαρά κοινωνικοπολιτικό, αυτό των εκλογών.

Αδιαμφισβήτητος κανόνας της Δημοκρατίας, είναι το δικαίωμα του καθενός στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και από εκεί θα πρέπει να ξετυλίξουμε το κουβάρι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Από την πρώτη στιγμή που μου ζητήθηκε να συμμετάσχω στις δημοτικές εκλογές, είχα ένα σημαντικό ενδοιασμό, αυτόν της Μακεδονικής μου καταγωγής. Πολλοί ήταν τότε που μου λέγανε μην τα σκέφτεσαι αυτά, εσύ αγαπάς τον τόπο αυτό πιο πολύ από πολλούς, είσαι σπουδαγμένος, είσαι επαγγελματικά καταξιωμένος, έχεις χτίσει ένα ζηλευτό νοικοκυριό, εάν δεν ασχοληθείς εσύ, τότε ποιος?

Κι όμως φίλοι μου το γνωρίζετε και εσείς, πως τα πράγματα εδώ στην Κρήτη δεν είναι έτσι.
Μπορεί ο καθένας μας επί τέσσερα χρόνια να κράζει τα πάντα, να τον ενοχλούν πολλοί, να ζητάει καθημερινά την αλλαγή και όταν του δίνεται η δύναμη, με την ψήφο του να επιλέξει ένα καλύτερο μέλλον, αποφασίζει να την ρίξει στο κάδο των αχρήστων.

– Έτσι είναι Φίλοι μου.-

Ξέρω ότι όλοι έχετε ένα ξάδερφο, ένα σύντεκνο, ένα μπάρμπα που θα συμμετέχει στις εκλογές και πρέπει να τον ψηφίσετε. Πολλές φορές γνωρίζετε ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να μην είναι ικανός, αλλά ξέρω καλά ότι πρέπει να τον ψηφίσετε.

Την μέρα όμως των εκλογών χάνεται από μόνοι σας και αυτοδικαίως τον πολύτιμο ρόλο που σας δίνεται, αυτό του εκλέγειν. Γιατί την επιλογή σας την έχετε κάνει ήδη.

Προσωπικά άρχισα να αντιλαμβάνομαι την δύναμη μου, όταν άρχισαν οι πολιτικοί αντίπαλοι μου, να προσπαθούν να βρουν υποψηφίους που θα μου κόψουνε ψήφους.

– Μου λένε έτσι γίνεται εδώ. –

Σήμερα πρέπει να αντιπαλεύομαι με τον θείο μου, τον ξάδερφο μου, τον κουμπάρο μου, τον φίλο μου και πάει λέγοντας. Και εδώ φαίνεται η ηθική του καθενός, γιατί προσωπικά την επ’ αύριο, όλα αυτά θα είναι παρελθόν.

-Εσείς όμως τα βλέπετε αυτά;-

Φίλοι και Φίλες, ένα πράγμα πετυχαίνετε με όλα αυτά, να αποδυναμώνεται η φωνή σας.

Σήμερα, δυόμιση μήνες σχεδόν πριν τις εκλογές υπάρχουν χωριά με κλειστά παντζούρια και κλειστές πόρτες με κλειστά αυτιά και κλειστά στόματα,

ΓΙΑΤΙ; -Διότι εσείς το αποφασίσατε.-

Πολλοί γνωστοί μου είπανε, μα εσύ ένας νέος άνθρωπος με τέτοια μόρφωση γιατί επέλεξες τον τάδε και όχι τον παρ’ άλλο, και τους απαντώ εάν πιστεύεις σε εμένα τότε θα πρέπει να πιστεύεις και στην κρίση μου και στις επιλογές μου. Ίσως να ξέρω κάτι παραπάνω από αυτά που φαίνονται.

Τα πηγαδάκια πολλά, τα φτυάρια έχουν πάρει φωτιά ας αναλογιστούμε όλοι μας, τα λάθη που έχουμε κάνει.

Και ξαφνικά πετυχαίνω ένα πολιτικό μου αντίπαλο να προσεγγίζει ψηφοθηρικά τον μπάρμπα μου, δεν θα κρίνω την πράξη του γιατί μπορεί να μην γνώριζε την άρρηκτη συγγενική μου σχέση, αλλά αυτό που ανέφερε πρωτοφανές, – «όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι θα ‘κάνουν κουμάντο’».

Μετά ρωτάω ποιος είναι αυτός, δεν ντρέπεται λίγο; και μου λένε στις προηγούμενες εκλογές πήρε πάνω από 1000 σταυρούς.

Πραγματικά τι να πω…

Δυστυχώς αντιλήφθηκα ότι το νεαρό της ηλικίας δεν συνοδεύεται πάντα και από ένα νέο μυαλό, ούτε με όραμα που απαιτείται ούτε με καινοτόμες ιδέες.

Κρίμα γιατί ο τόπος μας πραγματικά αξίζει πολλά.

Το βάρος της ευθύνης μας μεγάλο προκειμένου να επιλεγούν άνθρωποι που έχουν αποδείξει πραγματικά τι έχουν και τι μπορούν να καταφέρουν για το τόπο, αφήνοντας πίσω σταυροκρατούμενες φατρίες, κομματικά συμφέροντα και λοιπά προεκλογικά ρουσφέτια.

Από καρδιάς»

* Ο Παναγιώτης Σαββόγλου είναι Οικονομολόγος- Δ/ντής Τουριστικού Πρακτορείου και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Σπύρου Καλλέργη «Ενωμένο Μαλεβίζι»

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *